Lasten rattaat

Lasten rattaat ja matkarattaat pikkuisellesi

Lastenvaunuja ja matkarattaita valittaessa on syytä pohtia mitä ominaisuuksia niissä arvostaa eniten. Lastenvaunut ja vauvanvaunut ovat käytännössä kaikki yhdistelmävaunuja joka tarkoittaa, että niissä on sekä vauvan vaunukoppa että lastenrattaat.

Lastenvaunuja ja matkarattaita hankkiessa kannattaa miettiä niiden käyttötarkoitusta ja valita matkarattaat tai vaunut sen mukaan. Matkarattaat ovat usein kevyemmät, ketterämmät ja mahtuvat pienen koonsa puolesta hyvin autoihin kuljetettavaksi kuin lastenvaunut tai yhdistelmävaunut. Lastenvaunut ovat taas tukevammat, tilavammat ja kulkevat paremmin erilaisissa haastavissa maastoissa.

Lastenvaunuja ja matkarattaita valittaessa on hyvä miettiä onko rattaat tarkoitus ottaa matkalle mukaan vai hankitaanko ne päivittäiseen käyttöön päiväkotikuljetuksia varten?

Näytä lisää

Mieti myös lastenrattaiden kokoa. Pitääkö niiden mahtua pieneen hissiin tai auton takatilaan? Kuljetko maastossa vai ahtaissa tiloissa tai osuuko kävelylenkille enemmän mukulakiviä tai hiekkateitä kuin sileää asfalttia. Isoilla pyörillä on helppo liikkua lenkkipolulla, kun taas kääntyvät etupyörät ovat luksusta kaupungissa. Huoltovapaat ja puhkeamattomat kennorenkaat ovat helppoutta arvostavan perheen varma valinta. Paljon autolla liikkuvan perheen tärkeimpiä kysymyksiä ovat miten pieneen tilaan lastenrattaat kasautuvat. Vaunuja on usein mahdollista käyttää myös yhdessä vauvan turvakaukalon kanssa. Lastenvaunuja löytyy monessa hintaluokassa ja eri valmistajilta.

Jos hankit lastenrattaat ihan pienelle vauvalle vaikkapa isompien vaunujen kaveriksi, valitse lastenrattaat, joiden selkänoja menee täysin makuuasentoon. Jos haluat ottaa rattaista kaiken hyödyn irti, valitse sellaiset yhdistelmävaunut tai yhdistelmärattaat, joihin saat turvakaukalon kiinni. Pieni vauva nukkuu kaiken aikaa. Kun rattaassasi on kaukalon kiinnitysmahdollisuus, sinun ei tarvitse herättää nukkuvaa vauvaa vaan nostat hänet kätevästi kaukalon kanssa rattaan runkoon. Pieni vauva rakastaa tuttuja kasvoja. Jos mahdollista, valitse rattaat, joiden istuinosan saat käännettyä työntäjään päin. Jos teillä syntyy kaksoset tai sisarusten ikäerot jää vähäiseksi kannattaa teidän tutustua myös sisarusrattaisiin tai toisella nimellä tuplarattaat. Sisarusrattaat/tuplarattaat löytyy joko vierekkäin- tai peräkkäinistuttavilla lastenrattailla.

Mistä erotat hyvät ja parhaat matkarattaat?

Eri lastenrattaissa on paljon käteviä ominaisuuksia. Eri lastenrattaiden turvallisuuserot ovat käytännössä minimaaliset. Usein eron tekee hyvien ja parhaan matkarattiden välillä on se, mitä ominaisuuksia lastenrattaista löytyy. Mieti kuitenkin omia tarpeitasi ja sitä, mistä kaikesta olet valmis maksamaan. Alla lueteltu käytön helppoutta lisäävät ainakin seuraavat ominaisuudet:

 • Yhden napin painalluksella koottava ja kasattava matkarattaat säästää aikaa ja hermoja päivittäin.
 • Kääntyvästä aisasta, heittoaisasta, on hyötyä silloin, kun lasta halutaan suojata auringolta tai tuulelta tai kun matkarattaan kulkusuuntaa halutaan vaihtaa muusta syystä.
 • Iso tavarakori on useimmiten tarpeellinen, ainakin ruokaostoksilla. Koreilla on painorajoitukset, joita kannattaa noudattaa.
 • Pestävät ja irrotettavat tekstiilit ovat käytännölliset.
 • Säädettävän jalkatuen avulla rattaat muokkautuvat lapsen kasvuun.
 • Kääntyvät etupyörät, jotka myös lukittuvat, ovat monipuoliset eri maastoissa.
 • Kuomujen aurinkolipat suojaavat auringolta.
 • Isompikin lapsi voi nukkua hyvin päiväunia silloin, kun rattaiden selkänojan saa käännettyä täysin makuuasentoon.
 • Irrotettava turvakaari.
 • Pikalukitus sekä etu- että takapyörissä on käytännöllinen ja lisää turvallisuutta.
 • Alumiinirunko tekee rattaiden rungosta kevyet.
 • Turvakaaren pöytä mukinpidikkeineen lisää leikki-ikäisen matkustusmukavuutta.
 • Kuomussa olevasta kurkistusikkunasta on kätevää tarkistaa nukkuuko vauva.
 • Pehmeät tai pehmustetut kädensijat, joiden asentoa voi säätää ovat käytössä mukavammat kuin kovasta muovista valmistetut, kulmikkaat kädensijat.

Matkarattaiden ja -vaunujen kirjo on laaja, ja matkarattaita on vaikea lajitella tiukasti eri kategorioihin. Matkarattaita erottavia tekijöitä ovat paino, koko ja käytettävyys. Tärkeimpiä huomioitavia asioita matkarattaita ostettaessa ovat lapsen ikä ja koko sekä matkarattaiden käytön tarve. Matkarattaiden koossa on eroja, joten rattaisiin tutustuminen ennen ostamista kannattaa.

Näin valitset rattaat matkalle vastasyntyneen kanssa

Matkarattaiden keskeisin ominaisuus on niiden helppo kasaaminen ja mukana kuljettaminen. Pienipyöräiset matkarattaat ovat keveät ja ketterät. Saatavilla on joko neljä- tai kolmipyöräisiä matkarattaita. Matkarattaat ovat ketterät työntää, mutta usein tukevat kuten vaunut. Matkarattaan säädettävä selkänoja kääntyy reiluun lepoasentoon, joten lapsi voi nukkua. Osaan matkarattaista on asennettavissa turvakaukaloa adapterilla, jolloin matkarattaat ovat myös vastasyntyneen käytössä. Osaan malleista on yhdistettävissä myös vaunun kantokopalla.

Isommilla renkailla ja kuomulla varustetut matkarattaat soveltuvat pienipyöräisempiä paremmin maantieajoon sekä erilaisiin maastoihin. Kuomurattaissa on hyvin pehmustetut, reilun kokoiset istuimet ja jousitus, mikä tekee pidemmistäkin kävelyistä mukavammat lapselle.

Lähdet sitten pitkälle tai lyhyelle lomamatkalle, valitse matkarattaat, jotka ovat kevyet ja näppärät laittaa kasaan. Vauvan kanssa matkustaessa tavaraa tuppaa olemaan enemmän kuin tarpeeksi ja sen vuoksi ylimääräisestä painosta kannattaa tinkiä. Matkarattaiden nopeaa ja helppoa kasaamista arvostat, kun joudut pakkaamaan niitä taksiin, bussiin tai metroon.

Valitse matkarattaat, jotka menevät makuuasentoon niin, että vauvan on hyvä nukkua niissä. Muista myös suojaava kuomu, joka antaa suojan auringolta, tuulelta ja uteliailta katseilta. Kuomun suojassa on myös rauhallista nukkua.  Jos on mahdollista, valitse ratas, jonka kankaat ovat UV- suojatut.

Tilava tavarakori on myös tärkeä varuste matkarattaissa. Sinne on hyvä laittaa ostokset, vauvatarvikkeet tai vaikkapa rantalelut.

Muista suojaava säilytys/kuljetuskassi, jossa matkarattaat säilyvät puhtaina ja ehjinä sekä aurinkosuoja.

Ominaisuuksia lasten vaunuissa

Monet perheet hankkivat yhdistelmävaunun rinnalle matkarattaat juuri niiden keveyden ja helpon liikuteltavuuden takia. Yhdistelmävaunun rattaista saatetaan luopua lapsen ollessa vähän isompi tai kun hän ei enää nuku rattaissa paljon päiväunia. Rattaat saatetaan hankkia myös isovanhempien luo, jolloin ei tarvitse aina kuljettaa omia mukana.

Lastenrattaiden ja matkarattaiden yleisiä ominaisuuksia ovat:

 • Kääntyvät, lukittavat etupyörät.
 • Kevyesti liikuteltavat, kääntyvät pienessä tilassa.
 • Kasautuvat helposti pieneen tilaan: helppo ottaa mukaan ja vie vain vähän säilytystilaa.
 • Laatu ja hinta yleensä vastaavat toisiaan.

Näytä vähemmän