Näytetään kaikki 4 tulosta

Turvavyöistuin on tarkoitettu 15–36 kg painoisille lapsille. Sitä ei kuitenkaan suositella alle 3-vuotiaille lapsille vaikka painoa olisikin tarpeeksi. Nuorempien lasten kanssa tulee käyttää turvakaukaloa tai pienemmälle lapselle tarkoitettua turvaistuinta. Katso valikoimamme ja kysy lisää, jos joku turvaistuin herättää kysymyksiä!

Näytä lisää

Turvavyöistuimessa käytetään nimensä mukaisesti auton omaa turvavyötä. Turvavyöistuimen tehtävänä on ohjata turvavyö kulkemaan lapselle sopivasti sekä suojata sivutörmäyksiltä. Turvavyöistuimissa Isofix-kiinnityksestä on testien perusteella merkittävää hyötyä turvallisuuden kannalta. Isofix-kiinnityksellä olevat turvavyöistuimet helpottavat lapsen asettamista turvaistuimeen ja lisäävät muiden matkustajien turvallisuutta, kun istuin ei ole irrallaan autossa.

MiniSkidillä turvaistuimen hinta ei päätä huimaa

Turvaistuin maksaa uutena n. 200-700€. Ostamalla turvaistuimen uutena voit olla varma ettei sitä ole kolaroitu ja on muutenkin käyttökelpoinen. Aivan halvimmat turvaistuimet (alle 200€) eivät ole useinkaan hyviä, mutta jo 200€ löytyy todella hyviä istuimia eikä korkein hinta takaa parasta istuinta. On siis mahdollista löytää hyvä istuin myös uutena edulliseen hintaan.

Turvallisuus ennen kaikkea – myös turvaistuimissa

Koska turvaistuinten käyttöikä on korkeintaan 7–10 vuotta ja yksi lapsi tarvitsee istuinta 4–5 vuotta ei kierrättäminen seuraavalle usein ole oikein mahdollista tai kannattavaa. Kannattaa myös huomata, että istuimet kehittyvät jo melkoisesti viidessäkin vuodessa.

Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkille sijoitettu turvaistuin. Lapsi tarvitsee omaa turvalaitetta kunnes hän on vähintään 135 cm pitkä eli noin kymmenenvuotiaaksi saakka. Kaikki valikoimassamme olevat turvaistuimet ovat E-hyväksyttyjä. E-hyväksyntä tarkoittaa, että turvaistuin täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat turvallisuusvaatimukset. Selkä ajosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei saa kiinnittää etumatkustajan turvatyynyllä varustetulle istuinpaikalle. Täyttyvä turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran.

Verkkokauppamme turvaistuin -mallisto kattaa useita painoluokkia.
Vauvalle on turvallisinta matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvakaukalossa. Turvaistuimet 9-25kg lapselle. Kun lapsen paino ylittää turvakaukalon suosituspainon tai kaukalon pääntuen yläreuna on lapsen silmien korkeudella, voidaan siirtyä käyttämään turvaistuinta. Lapsen on turvallisuussyistä hyvä matkustaa selkä menosuuntaan ainakin kaksivuotiaaksi ja takapenkki on edelleen turvallisin paikka. Isommille lapsille (15-36kg) turvavyöistuin tai istuinkoroke. Turvaistuimen jälkeen lapsi käyttää turvavyötä turvavyöistuimella tai istuinkorokkeella istuen. Lantiovyö kiristetään sopivaksi ja ylävyö kulkee olkapään päältä. Näin estetään erityisesti päävammoja. Ylävyötä ei saa laittaa kainalon alta eikä selän taakse. Turvavyöistuimessa auton turvavyö asettuu oikealle kohdalle. Koska turvavyöistuin suojaa myös sivuilta, on se istuinkoroketta suositeltavampi vaihtoehto. Istuinkoroke ohjaa turvavyön oikein ja muuttaa istuinta lapselle turvallisemmaksi ja sopivammaksi. Lantiovyö asettuu koroketta käytettäessä oikeaan kohtaan. Istuinkorokkeen kanssa on käytettävä pääntukea ja 3-pisteturvavyötä.

Laadukas ja edullinen turvaistuin on vaihtoehto käytetylle

Valikoimastamme löytyy turvaistuimia joka lähtöön ja ne ovat erittäin helppoja asentaa ja käyttää. Käytetty turvaistuin ei ole aina hyvä vaihtoehto. Käytetyn turvaistuimen historia pitää tietää. Mikäli istuin on ollut kolarissa, sitä ei saa käyttää, vaan on vaihdettava uuteen.

Turvavyöistuimet lapsellesi

Lapsi tarvitsee turvavyöistuinta kunnes on vähintään 135 cm pitkä. Tarpeeksi pitkä lapsi voi käyttää turvavyötä aikuisen tapaan. Alle 3-vuotiasta lasta ei saa kuljettaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa, johon ei voida kiinnittää lapsen painoon sopivaa turvaistuinta. Vain taksi on poikkeus. Jos turvavyöistuinta ei voida asettaa autoon, matkustaa vähintään 3-vuotias lapsi takapenkillä. Linja-autossa lapsen on käytettävä turvaistuinta tai turvavyötä. Lasta ei saa kuljettaa sylissä autossa.

Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkille sijoitettu turvavyöistuin. Lapsi tarvitsee omaa turvalaitetta kunnes hän on vähintään 135 cm pitkä eli noin kymmenenvuotiaaksi saakka. Kaikki valikoimassamme olevat turvaistuimet ovat E-hyväksyttyjä. E-hyväksyntä tarkoittaa, että turvaistuin täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat turvallisuusvaatimukset. Selkä ajosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei saa kiinnittää etumatkustajan turvatyynyllä varustetulle istuinpaikalle. Täyttyvä turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran.

Verkkokauppamme turvaistuin -mallisto kattaa useita painoluokkia. Turvakaukalo 0-13kg lapselle. Vauvalle on turvallisinta matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvakaukalossa. Turvavyöistuimet 9-25kg lapselle. Kun lapsen paino ylittää turvakaukalon suosituspainon tai kaukalon pääntuen yläreuna on lapsen silmien korkeudella, voidaan siirtyä käyttämään turvavyöistuinta. Lapsen on turvallisuussyistä hyvä matkustaa selkä menosuuntaan ainakin kaksivuotiaaksi ja takapenkki on edelleen turvallisin paikka. Isommille lapsille (15-36kg) turvavyöistuin tai istuinkoroke. Turvaistuimen jälkeen lapsi käyttää turvavyötä turvavyöistuimella tai istuinkorokkeella istuen. Lantiovyö kiristetään sopivaksi ja ylävyö kulkee olkapään päältä. Näin estetään erityisesti päävammoja. Ylävyötä ei saa laittaa kainalon alta eikä selän taakse. Turvavyöistuimessa auton turvavyö asettuu oikealle kohdalle. Koska turvavyöistuin suojaa myös sivuilta, on se istuinkoroketta suositeltavampi vaihtoehto. Turvavyöistuin ohjaa turvavyön oikein ja muuttaa istuinta lapselle turvallisemmaksi ja sopivammaksi. Lantiovyö asettuu koroketta käytettäessä oikeaan kohtaan. Istuinkorokkeen kanssa on käytettävä pääntukea ja 3-pisteturvavyötä.

Lasten turvaistuimet

Suositusten mukaan lapsi matkustaa selkä menosuuntaan niin pitkään kuin mahdollista. Mieluiten vähintään 4–5-vuotiaaksi. Selkä menosuuntaan matkustaminen on viisi kertaa turvallisempaa kuin kasvot menosuuntaan. Tällöin on suositeltavaa hankkia turvaistuin, joka menee 25kg asti. Moni toivoo löytävänsä testejä lukemalla parhaan istuimen. Käytännössä kuitenkin lähes kaikki selkä menosuuntaan asennettavat istuimet ovat jokseenkin yhtä turvallisia. Siksipä oleellisempaa on valita omaan autoon, omalle lapselle ja omaan budjettiin sopiva istuin. Tällöin vaihtoehtoja ei yleensä jää enää kovin montaa. On erittäin suositeltavaa kokeilla istuinta autoon ja lapselle alan liikkeessä. Liikkeestä saa paitsi opastusta asennukseen ja asennon tarkistamiseen myös varmuuden, että istuin tosiaan sopii omaan autoon ja lapselle.

Turvaistuimen (selkä menosuuntaan) voi ottaa käyttöön kun lapsi istuu ilman tukea ja turvaistuimen vyöt asettuvat oikein (olkapään tasalle) turvaistuimessa. Tämä tapahtuu yleensä aikaisintaan 6–9kk iässä. Jotkin turvaistuimet menevät jo pienemmille ja jopa kaukalon sijaan, mutta turvakaukaloa kannattaa tällöinkin käyttää vähintään 4-5kk ikään asti.

Ei ole tarpeen odottaa, että turvakaukalo jää ensin pieneksi (myöskään 9kg painoraja ei ole tässä aivan välttämätön, jos lapsi yltää jo vöihin ja istuu tukevasti). Selkä menosuuntaan -turvaistuin on mahdollisesti jossain määrin turvallisempi kuin turvakaukalo, koska sen saa pystympään asentoon. Lapsen olisi hyvä olla niin pystyssä kuin mahdollista, mutta niin vaakatasossa kuin tarpeen.

Turvaistuimeen pitää siirtyä viimeistään silloin kun kaukalo jää pieneksi eli kun lapsen päälaki on kaukalon yläreunan tasalla tai painoraja (10 tai 13 kg) menee rikki.

Mikä on Isofix-turvaistuin?

Turvavyöistuin isofix-kiinnityksen etuna on erityisesti helppous. Isofix-piikit työnnetään auton isofix-kiinnikkeisiin. Lisäksi istuimessa on tukijalka ja auton selkänojaa vasten tuleva tuki.

Turvavyöistuin isofix-kiinnitteisissä turvaistuimissa jalkatilaa jää usein myös melko vähän. Jalkatila ei kuitenkin yleensä silti ole ongelma eikä missään nimessä hyvä syy kääntää istuin kasvot menosuuntaan. Vyökiinnitteisten istuinten jalkatilaa on usein mahdollista lisätä siirtämällä istuin kauemmaksi auton selkänojasta. Turvavyöistuin, isofix-istuimet ovat usein myös painavampia ja kalliimpia. Turvavyökiinnitys on jonkin verran monimutkaisempi, mutta onnistuu kyllä istuimen käyttöohjeita lukemalla. Istuin kiinnitetään ensin turvavyöllä ja sen lisäksi tarvitaan vielä tukijalka ja ala-ankkurivyöt. Tarvittaessa istuimen kiinnitykseen kannattaa pyytää apua turvaistuimia myyvästä liikkeestä. Joidenkin tutkimusten mukaan puolet turvaistuimista on kiinnitetty väärin ja tämä on toki turvallisuusriski. Turvavyökiinnitys mahdollistaa kuitenkin myös istuimet 25kg asti. Kaikissa autoissa ei myöskään ole isofix-kiinnikkeitä. Isofix-kiinnikkeitä ei ole myöskään tavallisesti etuistuimella eikä auton keskipaikalla. Molemmat kiinnitystavat ovat oikein kiinnitettyinä turvallisia. Selkä menosuuntaan istuimissa turvavyöistuin isofix-kiinnityksellä ei ole merkitystä turvallisuuden kannalta, toisin kuin kasvot menosuuntaan istuimissa.

Jos autosta löytyy isofix-kiinnityspisteet, kannattaa niitä ehkä hyödyntää turvakaukalon ja erityisesti turvavyöistuimen kohdalla. Turvaistuimen kohdalla kannattaa miettiä onko valmis hankkimaan sekä isofix-kiinnitteisen turvaistuimen (n. 18kg asti) ja lisäksi vielä myöhemmin turvavyökiinnitteisen 25kg asti menevän istuimen vai hankkiiko suoraan 25kg asti menevän istuimen. Ero tulee lähinnä kiinnityksen helppoudessa. Toisaalta senkin merkitys on vähäinen jos turvaistuinta ei yleensä tarvitse liikutella. Turvavyökiinnitteisen istuimen asentaminen onnistuu kyllä käyttöohjeeseen tutustumalla ja tarvittaessa pyytämällä apua liikkeestä.

Istuin lapselle autoosi

Käytettävä auto vaikuttaa paljon lastenistuimen valintaan. Kaikki lastenistuimet eivät välttämättä sovi kaikkiin autoihin tai kaikille paikoille. Lisäksi voi olla, ettei lastenistuinta saa kallistettua tarpeeksi tietyssä autossa. Lisäksi useampilapsisessa perheessä joudutaan ottamaan huomioon turvaistuinten sijoittelu autossa. Tämä voi olla melkoinen palapeli. Joskus voi jopa olla tarpeen vaihtaa autoa tai joku olemassa oleva lastenistuin, jotta päästään turvalliseen loppuratkaisuun. Ei välttämättä kannata täysin sulkea pois mahdollisuutta asentaa jokin lastenistuimista myös etupenkille (turvatyyny pois). Voi olla myös tarve siirtää lastenistuinta usein kahden auton välillä. Tällöin kannattaa miettiä voisiko molemmissa kuitenkin olla omat lastenistuimet. Siirtoa voi kuitenkin helpottaa hankkimalla molempiin autoihin omat ankkurivöiden kiinnikkeet tai valitsemalla isofix-kiinnitteisen lastenistuimen.

Jos ei ole omaa autoa, tarvitaan lastenistuin joka on mahdollisimman helppo asentaa joka kerta uudelleen eri autoihin. Lisäksi lastenistuimen pitäisi sopia mahdollisimman hyvin eri automalleihin.

Valitettavasti nämä ehdot rajoittavat jonkin verran toisiaan. Ei ehkä kannata valita isofix-kiinnitteistä lastenistuinta, sillä niitä ei löydy jokaisesta autosta. Toisaalta turvavyökiinnitteinen on aina jonkin verran monimutkaisempi asentaa. Toisaalta turvavyökiinnitteiset ovat n. 5kg kevyempiä.

Näin tarkistat istuimen sopivuuden lapsellesi:

  • Tarkista miten lapsi istuu lastenistuimessa.
  • Turvavöiden tulee kulkea kohtisuoraan olkapään takaa tai hiukan hartioiden alapuolelta. (Jos vyöt tulevat ylempää, lastenistuin on vielä liian iso lapselle)
  • Turvavyöt pitää saada kiristettyä tarpeeksi tiukalle.
  • Mahtuuhan lapsi lastenistuimeen vielä useamman vuoden päästäkin?
  • Lastenistuimien painoluokat alkavat 0kg tai 9kg. Lapsen painolla ei kuitenkaan ole tässä niin suurta merkitystä vaan sillä miten turvavyöt asettuvat. Lastenistuimet testataan 0kg törmäystestinukella ja 9kg törmäystestinukella. Jos vyöt yltävät 0kg nukelle, saa lastenistuin merkinnän 0kg, muuten 9kg. Varsinaiset törmäystestit tehdään kuitenkin aina 9kg nukella (tai painavammalla).

Vauva autossa

Kaukaloilla on myös painorajat, jotka selviävät turvakaukalon ohjekirjasta. Älä kuitenkaan vaihda istuinta suurempaan liian aikaisin. Liian isossa turvaistuimessa istuinvyöt ja törmäyssuojat ovat pienelle lapselle väärässä kohdassa.

Turvallisin paikka turvavyöistuimelle on auton takapenkillä siten, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan. Lapsen suositellaan matkustavan selkä menosuuntaan 4 vuoden ikään asti. Suositus johtuu siitä, että lapsen niska on herkkä ja pää on painava, joten selkä menosuuntaan sijoitettu turvavyöistuin tukee lapsen niskaa ja päätä parhaiten.

Näytä vähemmän